неделя, 31 януари 2021 г.

TREND BOX by Sissi Blond - Бижута от червен корал

 


Според древните гърци, когато Персей отрязъл главата на Горгона Медуза ,няколко капки кръв паднали в морето. Така бил създаден червеният корал. А в древен Египет, вярвали, че всяко парче корал съдържа капка от божествената кръв..Коралът е едно от седемте съкровища , описани в будистските писания.
За него се е вярвало , че може да успокои бурното море. Също така предпазвало от светкавици и урагани



Смятало се, че талисманите с червен корал могат да спрат кръвотечение. Ако носещият корал се разболеел сериозно се вярвало, че коралът ще изгуби цвета си. Древните римляни поставяли коралови огърлици около вратлетата на децата си, за да ги предпазват от нещастия.


От времето на древните римляни стрит на прах корал, добавен във виното, се приемал като афродизиак. През средните векове коралът се използвал за предпазване от зли очи и за лекуване на стерилитет.Някога италианците поднасяли на своите дами корал като годежен подарък.Символ на радост и щастие, то помагало и за психичното ни здраве.

 Коралът представлява карбонатен скелет на морско безгръбначно , обикновено с дървовидна или пръчковидна форма. Става въпрос за сраснали помежду си скелети на колония от полипи, а не на едно единствено морско животно.Коралите живеят на неголяма дълбочина до която достига слънчева светлина и често образуват големи образувания наречени коралови рифове.

Коралът е използванза украшения от дълбока древност, като има открити коралови артефакти в погребения от преди 10 000 г. пр. новата ера.

В записките на римския историк Плиний Старши има информация, че по онова време (І в. от н.е.) в Индия интересът към корала е бил много по-голям, отколкото по Средиземноморието, и по тази причина е съществувала доста интензивна търговия.


Повече от 200 години световен център за търговия с благороден корал е италианският град Торре дел Греко, южно от Неапол, където все още се обработват три четвърти от количествата, добивани по целия свят.

Червеният корал е най - високо ценен и е използван в продължение на хиляди години в изработката на едни от най- ценните бижута.

След като се полира, коралът започва да блести подобно на стъклото. Един от негативите е  че извадени от естествената си среда и подложени на обработка коралите стават изключително чувствителни към топлина и киселини и с течение на времето избледняват.

КОРАЛИТЕ - символ на младостта, здравето и надеждата.....нима в тези смутни времена нямаме нужда точно от това ! А и са магнетични и много красиви , като аксесоар....Ваш Сиси Блонд...





Няма коментари:

Публикуване на коментар