Когато го докоснах порази ме усещането - нещо като майчина ласка , толкова топла, толкова мека ....нещо като чудо.....
Пашмината е финна пухкава вълна , която расте под външната козина на хималайската коза.
Това е най-леката и топла вълна, разновидност на кашмира. Специфичното при пашмината е - за да бъде толкова мека и топла козите са отглеждани на над 4000 метра надморска височина в Тибет, Непал и северните части на Индия.....
Най-ранните сведения за шал от пашмина се срещат в источници от 3 в. пр. Хр. Въпреки, че като основател на кашмирената индустрия се посочва владетелят на Кашмир - Заин-ул-Абидин / 15в./ , който открива тъкачите от Туркестан.
През 18 в. шалът - пашмина се озовава в Западна Европа и се превръща в тотален хит...
.През 1819 г. няколко тибетски кози са пренесени във Франция със специалното съдействие на френското правителство и започват да се отглеждат и произвеждат и в Европа....
Но както казах и по-напред най-добрата пашмина е произвеждана на 4000 метра надморска височина.....
Една коза дава само 100 до 200 грама кашмир на година. Стригането се прави само през пролетта и лятото. А най-доброто качество пашмина се добива от врата и корема на козата...
За един голям кашмирен шал - пашмина отива добитото за година от 7 -10 кози.
Това прави цените на тези шалове космически.....но си струва...
Ваш Сиси Блонд.
Няма коментари:
Публикуване на коментар